Krisberedskapsveckan 2018 - 28 maj-3juni
Krisberedskapsveckan är en årlig kampanj som ska öka kunskapen om hur människor påverkas av och kan förbereda sig för samhällskriser och höjd beredskap, ytterst krig
Vi som bor i Sverige behöver bli bättre på att klara svåra påfrestningar som samhällskriser. Myndigheter, landsting och regioner, kommuner, företag och organisationer ansvarar för att samhället ska fungera. Men ansvaret för vårt lands säkerhet och trygghet är gemensamt för alla som bor i Sverige.
I slutet av maj skickas broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till alla hushåll i Sverige. Det sker i samband med kampanjen Krisberedskapsveckan. Broschyren beskriver hur vi förbereder oss på en vardag där samhällets service inte fungerar som vi är vana vid. Informationen tar också upp grunderna för hur landet fungerar om vi hotas av krig.
Exempel på allvarliga kriser som sätter vardagen ur spel är till exempel: terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017, skogsbränder som den i Västmanland 2014, extrema stormar som "Gudrun" 2005. Under senare år har också it-attacker drabbat både privata och offentliga organisationer.
Tyngdpunkten i broschyren ligger på hur människor förbereder sig inför kriser. Men i och med det försämrade säkerhetspolitiska läget är det också nödvändigt att informera om vad var och en behöver veta om freden hotas.
Oavsett kris, behöver var och en av oss fundera över hur vi klarar behovet av:
vatten
mat
värme
kommunikation
utan samhällets stöd under en tid. Är du förberedd kan du agera och hjälpa andra. Samhällets hjälp går först till den som behöver den bäst.
Arbetet med att förbereda samhället på säkerhetspolitiska kriser och ytterst krig är en uppgift som har prioriterats av regeringen de senaste åren. Arbetet med att stärka totalförsvaret - både det militära och det civila försvaret - är en stor uppgift som kommer att ta tid. Vill du följa utvecklingen är dinsäkerhet.se en källa. Den gemensamma säkerheten är ett ansvar som vi alla delar.